Nyheter

Mildt og vakkert

 TAB5122
Høsten er fortsatt fin på Skrim. Best å være forberedt på nye føreforhold i følge kalenderen, men foreløpig er det fritt fram for turer til fots og "uten om og men" i det høstfargede og lettgåtte terrenget. Himmelen er høy og luften klar og frisk. Opplevelser i nærfjellet Skrim ligger bare en liten biltur unna for veldig mange. I en tid der vi er opptatt av miljø og ressurser, er det godt å kunne ha kort vei til friluftsopplevelsene.
Har du ikke prøvd Skrim før, er det kanskje akkurat nå du skal gjøre noe med det? Klikk deg innom her, så finner du lett veien. Enten du kommer via Skrim S eller Skrim N, har du rikelige muligheter for aktiviteter foran deg. Kanskje er det greit med en rekognoseringstur nå, for å ta skiterrenget nærmere i øyesyn - eller for å planlegge opplevelser for neste barmarkssesong mens vinteren kommer og går sin gang.
Også for den som er velkjent på Skrim kan det være verdt å tenke gjennom alle mulighetene en gang i mellom. Kanskje legge turen innom en annen del av landskapet enn den vandte - på sti eller vei.
Det er fint å kunne nyte Skrimnaturen og det området har å by på. Der gode opplevelser er kortreiste.

God Skrim-helg!
 

Historier fra Skrim

De siste barna i skogen collage 1260 649 90 s c1

Skrim, Norges minste fjellområde, lokker fram aktivitet og historiefortellinger. Området er variert og terrenget lett, det er rom for overraskelser og store opplevelser selv på kortere distanser. Flere magiske fortellinger har kommet ut av dette landskapet. Ferdsel og bruk av naturen har gjennom århundrene gitt hendelser og historier langs hele skalaen fra tindrende glede til dyp sorg. Harvest-forfatteren og naturentusiasten Torbjørn Ekelund viser et fint bilde på dette gjennom sin nyeste bok "Gutten og fjellet", som er en rapport fra Skrim i fortid og nåtid. 

Sommeren 1894 forsvinner en seks år gammel gutt fra ei seter under fjellet Styggemann i fjellområdet Skrim. Hundrevis av mennesker leter etter ham, men gutten er sporløst forsvunnet. 122 år senere drar en far og en sønn på fottur i det samme fjellområdet. Utstyrt med telt og ryggsekk går de gjennom dype skoger og over forblåste fjell. Målet deres er å nå toppen av Styggemann. Men også å følge i sporene til den forsvunne gutten, og kanskje komme nærmere sannheten om hva som skjedde med ham. Hvorfor gikk han seg vill? Hvorfor fant han ikke veien tilbake?
"Gutten og fjellet" er en oppdagelsesreise gjennom norsk natur og en samtale mellom en far og en sønn. Det er en fortelling om naturens egenverdi og om menneskets litenhet i møtet med den, om hva det vil si å ferdes i et stort, øde landskap, om å finne veien og om å gå seg vill.

Barmarks-tursesongen går antakelig mot slutten på Skrim for i år. Gradestokken tyder på nye tider, nedbøren likeså. Og for mange er det da den egentlige Skrim-sesongen starter - med  vinter,snø og ski (og skøyter).
Boka "Gutten og fjellet" er godt følge til fjells uansett føreforhold. Fortellinger og forventninger er tidløs inspirasjon. Og naturopplevelser delt med barn er dobbelt glede for den voksne - og god investering for begge. 
Så mens regnet siler ned, plukk opp et eksemplar av "Gutten og fjellet", finn godstolen - og drøm deg til Skrim!

 

Miljøtiltak på Skrim

SVA webI disse dager distribueres en folder fra Skrim vann & Avløp til hytteeiere på Skrim. Fokus er på miljøet her på Skrim, og vi håper at mange tar steget og ser dette som en god investering både i komfort, økonomi og for miljøet.
Ta en titt på folderen HER
Meld din interesse HER

Langtur over Skrim via Styggemann

utsikt styggemann

Utsikten fra Styggemann mot Ivarsbu.

Redaksjonen har kommet over en flott artikkel om en tur fra Nordagutu til Efteløt over Skrim. Vi viderebringer denne selvsagt som inspirasjon til ivrige fjellfolk. At turen lar seg gjennomføre ved hjelp av kollektivtilbud både til start og fra ankomst er et stort pluss, da det letter bil-logistikk betraktelig. Les artikkelen om turen HER.

Rapport fra fjellet!

En utskremt fra redaksjonen tok i forrige uke turen fra Darrebu til Styggemannshytta og tilbake, for å sjekke ut forholdene på fjellet. Følgende kan rapporteres:
Føret er stort sett rimelig tørt og fint, og der hvor det er noe fukt og myrterreng har turistforeningen gjort en kjempejobb med å legge ut klopper. Allikevel anbefales det godt skotøy om du planlegger en tur i terrenget.
Den smått fuktige våren har ført til at det spirer og gror godt på fjellet, se bildene fra turen under.

Les mer: Rapport fra fjellet!

Det snør på Skrim!

I dag onsdag har det kommet over 10cm nysnø på Skrim. Vi venter minst like mye i løpet av dagen, og kjøreforholdene er svært utfordrende. Det vil bli brøytet i begrenset utstrekning, fordi brøytingen vil ødelegge mye av grusveiene. Siden det jo tross alt er vår vil forhåpentligvis snøen forsvinne relativt raskt. Om du skal opp på fjellet i dag eller i morgen er det et must å være godt skodd med vinterdekk. Det vil det sannsynligvis være behov for til helgen også. Du kan følge situasjonen på fjellet via våre webkamera, og værvarselet for Skrim på YR.

Vi venter mye snø og utfordrende kjøreforhold denne helgen

Den siste uken har det kommet ca 30cm med snø på Skrim. Denne helgen er det ventet tett på en halv meter med nysnø. Det ser imidlertid ut til at all denne snøen skal komme natt til lørdag, og resten av helgen er det meldt flott vær.

Det vil ikke bli kjørt løyper i helgen, og det vil garantert være utfordrende kjøreforhold på fjellet. Vi anbefaler derfor alle som har tenkt seg opp på fjellet om å være godt forberedt.

Her er timesvarselet for Skrim.

Påskestart!

 TAB9237

Velg Skrim!
Dette er den klare før-påske-oppfordringen, enten du nå er vinter- eller vårmenneske.
På denne tiden i kalenderen er det fort gjort å velge bort fjellet, når mye annet frister ved sjø og i by.
På Skrim slipper du å velge årstid - der finnes nå den fine overgangen som kalles vårvinter; begge deler i ett! Sola har fått bedre tak, dagene er blitt mye lysere. Snøens friskhet preger fortsatt lufta og omgivelsene, men umiskjennelig innslag av travel start i naturen treffer også sansene. Det er lett å ferdes i terrenget, mulighetene er fortsatt gode for ski, og for truger er det ideelt.

Påsketid er sosial tradisjonstid for mange. Felles opplevelser og andre møteplasser enn ellers. Leik og konkurranser, turglede og ivrig innsats i sporet eller bakken, sjarmerende leirplasser og bålkos langs løypa innover ved Krokvann og andre steder, lukten av solkrem, kakao og pølser ujevnt stekt på bål. Spennende også å ta noen nye retninger innover i terrenget, ferdes stillere og kanskje få øye på noe av det rike fuglelivet vi har på Skrim.

Mulighetene og de gode opplevelsene ligger der i det vennlige og allsidige terrenget.
.
God tur og god Skrim-påske!

Vårvinter på Skrim

 TAB6968 69 70 71 72
Vinter med skiføre eller vår med vennligere utetemperaturer?
På fjellet er ikke valget enten/eller på denne tiden, det er ja takk til begge deler.
Vårvinteren er fjellets egen årstid, med kjølige netter og varme dager. Varme i solveggen, lengre dager, et annet lys - og fortsatt godt skiføre!
Det gir en spesiell følelse å ta turen fra lavlandet, der småsko og og gatefeiing har gjort sitt inntog, til fjellet der lufta fortsatt har snøfrisk edge. Senere reiser man motsatt vei, og fjellets friskhet følger med inn i hverdagens omgivelser.
Godt vi har Skrim, for kortreiste vårvinteropplevelser!

Løypemeldinger og værmeldinger varsler godt for helgen.
Resten ordner vi selv - fjell er frihet.

God Skrim-helg!

skrimfoot