Nyheter

Historier fra Skrim

De siste barna i skogen collage 1260 649 90 s c1

Skrim, Norges minste fjellområde, lokker fram aktivitet og historiefortellinger. Området er variert og terrenget lett, det er rom for overraskelser og store opplevelser selv på kortere distanser. Flere magiske fortellinger har kommet ut av dette landskapet. Ferdsel og bruk av naturen har gjennom århundrene gitt hendelser og historier langs hele skalaen fra tindrende glede til dyp sorg. Harvest-forfatteren og naturentusiasten Torbjørn Ekelund viser et fint bilde på dette gjennom sin nyeste bok "Gutten og fjellet", som er en rapport fra Skrim i fortid og nåtid. 

Sommeren 1894 forsvinner en seks år gammel gutt fra ei seter under fjellet Styggemann i fjellområdet Skrim. Hundrevis av mennesker leter etter ham, men gutten er sporløst forsvunnet. 122 år senere drar en far og en sønn på fottur i det samme fjellområdet. Utstyrt med telt og ryggsekk går de gjennom dype skoger og over forblåste fjell. Målet deres er å nå toppen av Styggemann. Men også å følge i sporene til den forsvunne gutten, og kanskje komme nærmere sannheten om hva som skjedde med ham. Hvorfor gikk han seg vill? Hvorfor fant han ikke veien tilbake?
"Gutten og fjellet" er en oppdagelsesreise gjennom norsk natur og en samtale mellom en far og en sønn. Det er en fortelling om naturens egenverdi og om menneskets litenhet i møtet med den, om hva det vil si å ferdes i et stort, øde landskap, om å finne veien og om å gå seg vill.

Barmarks-tursesongen går antakelig mot slutten på Skrim for i år. Gradestokken tyder på nye tider, nedbøren likeså. Og for mange er det da den egentlige Skrim-sesongen starter - med  vinter,snø og ski (og skøyter).
Boka "Gutten og fjellet" er godt følge til fjells uansett føreforhold. Fortellinger og forventninger er tidløs inspirasjon. Og naturopplevelser delt med barn er dobbelt glede for den voksne - og god investering for begge. 
Så mens regnet siler ned, plukk opp et eksemplar av "Gutten og fjellet", finn godstolen - og drøm deg til Skrim!

 

skrimfoot