Klatring

Klatring på Skrim

klatring
Vi er ikke kjent med at det tidligere har blitt klatret på Skrim, men vi ser ingen grunn til at Skrim ikke skal bli en bra klatredestinasjon. Enkel adkomst, fantastiske omgivelser, og overnattingsmuligheter på turisthytte like ved. Vi tenker spesifikt på fjellveggen som strekker seg fra Støle parkering, forbi Ivarsbu og inn langs med Stølevann (se foto). Ved Støle parkering fortsetter du videre forbi bom i retning Ivarsbu på sti/vei, og etter et lite stykke dukker fjellveggen opp langsmed stien. Lav til å begynne med, men bratt til overhengende i starten. Høyden er nok ca 10 meter i starten, men etter hvert strekker veggen seg, og inne ved Stølevann er veggen nærmere 50 meter (obs øyemål!). Fjellkvaliteten ser ut til å være god, og det ser også ut til å være lange rissformasjoner som bare venter på at du skal legge ut på oppdagelsesferd. Siden det ikke er kjent noen detaljer om tidligere aktivitet så ta dine forhåndsregler. Løs stein etc. vil nødvendigvis kunne forekomme, så god vurderingsevne bør pakkes med i sekken. Den østligste delen av fjellveggen ser ut til å være utilgjengelig nedenfra, med mindre man benytter båt. Alternativt kan man rappelere inn, men dette krever nok god rekognosering i forkant for å finne en god linje. God oppdagelsesferd!


Klatring i Lågendalen

Drammen klatreklubb gir i disse dager (november 2023) ut klatreguide for Drammensområdet. Den geografiske utstrekningen inkluderer Kongsberg og Lågendalen, og jovisst finnes det god klatring på flere av klippene nede i dalen. I klatreguiden finner vi klatrefeltene Aurekulpen og Fauleveggen som er de nærmeste klatrefeltene sett fra Skrim. I tillegg finner man Haukberget rett utenfor Kongsberg sentrum. Klatrefeltene er ganske ulike i sin karakter, og appellerer nok til ulike nivåer.

oversikt klatrefelt skrim

Fauleveggen er en bratt vegg i fjellsiden nordvest for Efteløt. Her finner man et knippe ganske vanskelige klatreruter som nok passer de beste klatrerne.

Aurekulpen finner du på motsatt side av dalen, nærmere bestemt på Hvamsida. Her finner du et adskillig vennligere klatrefelt i form av et godt utvalg enklere og middels vanskelige klatreruter.

Haukberget ligger i dalsiden vest for sentrum av Kongsberg, ikke langt unna skisenteret i Funkelia. Også dette klatrefeltet har enklere og middels vanskelige klatreruter.

For å finne frem og få mer info om klatrefeltene kan du bestille den nye klatreguiden her.omslagsmockup DG 2023

 

Buldring i Lågendalen

På veien mellom Efteløt og Passebekk, i lia ovenfor Åsland og i retning Lindumvarden, er det også utviklet et buldrefelt. Mer info om dette finner du på GRYTTR.

Her er noen bilder:

 

Vær og fjellvett

Vis respekt og ta hensyn til vær og føreforhold. På Skrim befinner du deg i et fjellområde, og man gjør lurt i å ta de nødvendige forhåndsregler for å ferdes i fjellterreng. Man kommer langt med litt sunt folkevett, eller fjellvettreglene om man vil. Været kan nemlig skifte fort i fjellet. Når det er sagt så er det vel fint lite som kan måle seg med fjellopplevelser i skikkelig godvær, sommer som vinter.

skrimfoot